onze oesters.. en het mandje

Vandaag vrijdag 27 november 2020, tijdens ons rondje Zeeland, was de eerste stop Yerseke. Daar op bezoek bij de leverancier van onze oestermandjes. “Van Es Verpakkingen”…. een naam in de oesterwereld! Een echt (klein) familiebedrijf van vader Hans, moeder Jeanette en zoon Willem Bakker… Ja Bakker…

Lang geleden richtte de familie van Es dit bedrijf op, daarna werd het overgenomen door de familie van de Jacht en 7 jaar geleden namen – komende uit de fruitteelt – Hans en Jeanette het over. Toen ook zoon Willem het bedrijf – naast hen nog 3 soms 4 andere medewerkers- instapte gingen de ontwikkelingen snel…. Nieuwe contacten werden gelegd, een printmachine voor de deksels werd aangeschaft en ondertussen zijn dat er twee. Luisteren naar klanten, flexibel zijn en ja zeggen als ja kan, nee als nee moet. Arjen en ik werden met open armen en alle tijd voor stellen vragen en een rondleiding ontvangen. Natuurlijk ontbrak de koffie met koek niet….

Allemaal leuk natuurlijk… maar waarom doet Salty Flavors zaken met Van Es? Dat is zeker ook om bovenstaande! Een familiebedrijf die – ook met kleine afnemers – kan en wil meebewegen en zaken doen.

Ander punt zijn de mandjes. Willem zoekt altijd naar het beste voor de klant en voor de omgeving. Afval bestaat bijna niet bij dit bedrijf. Alles wordt gebruikt/hergebruikt. Natuurlijk is de inkt voor bedrukken deksels nog best wel ‘een ding’. Ook daar zijn ze mee bezig. Dan de mandjes. Deze zijn van populierenhout geproduceerd in productiebossen in Frankrijk. Populieren groeien snel, het is zeer licht en…. het hout is antibacterieel! Bacteriën en schimmels ‘houden niet’ van populier. Het is daarmee de enige houtsoort waarin bv oesters verpakt mogen worden. Samen met zeewier biedt een populierenhouten mandjes ook een goed ‘microklimaat’ voor de oester. Daardoor zijn onze oesters nog beter houdbaar.

…..Een fijn, mooi en belangrijk bezoek dus. Met een auto vol doosjes en nu nog blanco deksels reden we verder… verder naar Peter Bol In Bruinisse. Daar werden net de bestelde Zeeuwse Platte, wilde Oosterschelde Crueses, hangmosselen, scheermessen en tapijtschelpen voor ons klaargezet. Ook daar weer nieuwe verhalen…. teveel voor nu…. zeker voor later!

Zoon Willem bij dse prinsmachine voor deksel
Ronde mandjes voor de Zeeuwse platte verdwijnen langzaam maar zeker (te kostbaar)
Arjen luistert naar uitleg zoon Willem
Vader Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *